Kvotera nu

Annars gör någon annan det åt dig

Kvotera Nu!Vad stod det egentligen i lagstiftningsförslaget? Jag får fortfarande så många frågor om vad styrelsekvoteringslagen egentligen skulle innebära. På denna site finns lagförslaget och en del av vad jag skrivit och publicerat om kvinnor och styrelser – och vad andra tyckt...

Tiden går...

Inom EU har man förstått att ”Kvotera nu – annars gör någon annan det”. Direktivförslaget ligger inte i papperkorgen, var så säker. Och nu tar de svenska storbolagen ett krafttag – Battle of the Numbers är precis vad som behövs – go for it!
Inte har det gått fort. På 1960-talet blev min mamma Lil Wettergren som första kvinna i Sverige invald i börsnoterade bolags styrelser. I en intervju i Veckans Affärer svarade hon nej på frågan om hon var för kvotering; - Man ska inte skynda på händelseutvecklingen, det kommer att ordna sig av sig självt. Femtio år senare konstaterar jag att diskussionen alltjämt pågår.

Roliga uppdrag - Regeringsutredare och Krönikör i Veckans Affärer

Kvotera Nu!I maj 2005 fick jag dåvarande regeringens uppdrag att utreda frågan hur en lagstiftning om jämn könsfördelning borde utformas och införas i lag. Till utredningssekreterare utsågs hovrättsassessorn numera hovrättsrådmannen Per Olsson (tack, Per). Det var fantastiskt roligt; mer om detta nedan.
En dag i maj 2006 ringde Pontus Schultz mig. Pontus hade läst i tidningarna om mig och mitt utredningsuppdrag Könsfördelningen i bolagsstyrelser. Vi lunchade på Riche och jag gick därifrån full av inspiration och entusiasm. Min första krönika Inget Skandia om kvinnor styrt publicerades den 24 augusti 2006. Det blev 26 krönikor till och med januari 2009;var och en var lika rolig att skriva.
Inte minst tack vare Pontus Schultz engagemang i kvoteringsfrågan hålls debatten om styrelsekvotering igång i Sverige. Den inspiration och entusiasm Pontus givit mig under åren finns kvar i många år till.

Tid att skrivaFrankrike

Sedan 2010 bor min man Richard och jag i Roquelaure i sydvästra Frankrike.
Här har jag gott om tid att jobba och skriva... Du finner en stor del av det material jag publicerat som rör andra områden inom juridiken på www.catarinaafsandeberg.se.
Ps. Vi har fem ljuvliga barnbarn varav tre flickor och två pojkar...

Du når mig på catarina@expanator.se

Lite mer...